Hout

Houtsoorten worden conventioneel ingedeeld in vijf duurzaamheidklassen .Die drukken alleen de weerstand tegen schimmels en houtrot uit,niet tegen insecten .De indeling steunt op een eenvoudige test: er wordt een paaltje van 50×50 mm voor een deel in de grond gestoken .Hoe langer de levensduur van het kernhout in deze agressieve omgeving, hoe duurzamer het hout .België hanteert de volgende duurzaamheidklassen voor kernhout :
• Duurzaamheidsklasse I : zeer duurzaam ( meer dan 25 jaar )
• Duurzaamheidsklasse II : duurzaam ( 15 tot 25 jaar )
• Duurzaamheidsklasse III : matig duurzaam ( 10 tot 15 jaar )
• Duurzaamheidsklasse IV :weinig duurzaam 5 tot 10 jaar )
• Duurzaamheidsklasse V : niet duurzaam ( minder dan 5 jaar )

Grenen: Pinus Sylvestris

Grove pijn of grove den komen uit het noordelijk halfrond . Het kernhout behoort van nature tot duurzaamheidsklasse III-IV . Het hout wordt gedroogd en daarna onder vacuum-druk geïmpregneerd met impralit CCO behandeling A2/ S4 grondcontact A4.2/S2.Hierdoor wordt de levensduur het het hout aanzienlijk verlengd. Door deze impregnatie is het hout wel 20 jaar rotvrij aan de grond.

Vuren: Picea Abies of Picea Excelsa

Fijnspar kan zowel inlands als ingevoerd vurenhout zijn uit Zweden Finland,Rusland,Polen, Tsjechië en de Baltische staten .Vurenhout is niet duurzaam , het hout laat zich moeilijk impregneren , zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.Voor buitentoepassingen moet het hout in de diepte worden geïmpregneerd. Door deze impregnatie is het hout wel 20 jaar rotvrij aan de grond.

Tamme Kastanje: Castanea Sativa

Afkomstig uit de gematigde klimaatstreken van Europa ,het hout die wij gebruiken wordt geteeld in de Limogestreek van Frankrijk .Het kernhout is duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II ) , het spinhout daarentegen behoord tot klasse V

Acacia of Robinia: Robinia Pseudo-acacia

Dit is het duurzaamste Europese houtsoort.Het kernhout behoort tot duurzaamheisklasse I-II een het spinhout tot klasse V.
Vandaag is het de op twee na de meest aangeplante loofhoutsoort ter wereld .Hongarije doet intensief aan bosbouw op basis van Robinia .

Tropisch hardhout

Wij gebruiken hiervoor verschillende soorten hardhout zoals Okan, Wallaba, ea …duurzaamheidsklasse I tot II.

 

Gebruikte bron : woodforum.be